Ut på tur!

OPPTUR: På alle etapper underveis kan du sende bagasjen med rutebåter på Gjende og Bygdin.
OPPTUR: På alle etapper underveis kan du sende bagasjen med rutebåter på Gjende og Bygdin. Foto: Marius Dalseg Sætre

Klar for å gå Historisk vandrerute Jotunheimen? Her finner du all praktisk informasjon om ankomst, rutebåter, bagasjetransport og guidede turer. 

Ekspressbuss til Gjendesheim, rutebuss til Fondsbu og rutebåter på både Bygdin og Gjende gjør det enkelt å ta kollektivtransport til og fra Historisk vandrerute Jotuneheimen. Rutebåtene gjør det også mulig å nå alle turisthyttene langs ruta direkte - og du kan faktisk sende bagasjen din med båt på alle etapper slik at du selv kun trenger å bare med deg en lett dagstursekk. Ønsker du å gå turen i følge med guide så kan du velge mellom flere turoperatører. 

BUSS TIL FJELLS
BUSS TIL FJELLS

FORT GJORT: I tidligere tider tok reisen fra byen til Jotunheimen flere uker - i dag kommer du rett til herligheten og hjem igjen med ekspressbuss. 

RUTEBÅTER
RUTEBÅTER

SKIP O HOI! Siden første avgang i 1906 har i alt seks rutebåter fraktet hundretusenvis av fjellvandrere over Gjende. Her båten Gjende 1 fotografert rundt 1910.

GUIDING
GUIDING

KJENTMENN: Postbudene var de første som gikk faste ruter i fjellheimen, her bud med følge på vei fra Bessheim til Gjendesheim tidlig i forrige århundre. 

BAGASJETRANSPORT
BAGASJETRANSPORT

LETTER BØRA: De første fjellturistene nøt godt av lokale roere på fjellsjøene - i dag kan du sende ryggsekken med rutebåtene på Gjende og Bygdin. 

LETT ANKOMST: Å frakte motoriserte rutebåter til fjells var et svare slit, til gjengjeld gjorde pionérinnsatsen fjelleventyret lett tilgjengelig for hundretusenvis av fjellvandrere. Her er det motorbåten Tyin som rulles på stokker opp mot Båtskaret og Bygdin - oppover fire mil med motbakke fra Fagernes. Året er 1906.
LETT ANKOMST: Å frakte motoriserte rutebåter til fjells var et svare slit, til gjengjeld gjorde pionérinnsatsen fjelleventyret lett tilgjengelig for hundretusenvis av fjellvandrere. Her er det motorbåten Tyin som rulles på stokker opp mot Båtskaret og Bygdin - oppover fire mil med motbakke fra Fagernes. Året er 1906. Foto: Valdres Museum