De viste vei til jotunheimen
Lokale jegere, engelske adelsmenn, verdensmusikere, klatrepionerer, seterjenter, diktere og nasjonalromantiske svermere - alle søkte de seg til eventyr, slit og utkomme i Jotunheimen. Sammen har de skapt fjellhistorie som gir spennende krydder til fjellturer og oppdagelsesreiser den dag i dag.
Her har du noen smakebiter!
Jo Tjøstolvsson Kleppe (1794-1884) var en legendarisk reinsjeger midt på 1800-tallet, som i en periode av livet bodde året rundt ved Gjende i Jotunheimen der han jaktet 0g fisket.
Gå i de historiske sporene til Jo Gjende i etappe 1
Gjendine Slålien (1871-1972) var en norsk folkesanger som ble født i steinbua på Gjendebu i Jotunheimen, Gjendinebua. Flere kjente komponister som Julius Röntgen og Edvard Grieg brukte Gjendines toner i deres komposisjoner.
Møt Gjendine i etappe 2
I «Bukkerittet» fra Peer Gynt, forsøker Peer å overbevise sin mor Åse, om at han har ridd over Gjendineggen på en reinsbukk. Henrik Ibsen skrev dermed "Gjendineggen" (Besseggen) inn i litteraturhistorien.
Gå Bessseggen i etappe 1
Johannes Heftye (1849-1907) var den første til å bestige Knutsholstind som ligger ved Svartdalen mellom Bygdin og Gjende. I hans ungdomstid ble Knutsholstind ansett som ubestigelig, helt til Heftye i 1875 besteg tinden.
I etappe 3, kan du se Knutsholstinden
Ved Memurubu oppstod historiene fra boka Tre i Norge ved to av dem av utgitt 1882 av James A. Lee og Walter J. Clutterbuck. Fra leiren like nedenfor dagens turisthytte fisket, jaktet og lage de mat fra lokale råvarer.
Gjenopplev engelskmennenes reiseskildring i etappe 2
William Cecil Slingsby (1849-1928) var en britisk fjellklatrer og den første til å bestige Store Skagastølstinden. Slingsby hadde stor betydning for fjellsport i Norge. Han blir ofte kalt norsk tindesportens far.
I etappe 3, kan du se Store Skagastølstind
På Gjendebu sang seterjenta Gjendine Slålien folkeviser for Edvard Grieg i 10 påfallende sommere og ga komponisten inspirasjon og toner til blant annet Gjendines Bådnlåt. Grieg hentet ofte inspirasjon fra fjellturer i Jotunheimen.
Besøk Gjendebu i etappe 2
Aasmund Olavsson Vinje (1818-1870) var en norsk journalist og forfatter som var med å stifte DNT og ga Jotunheimen sitt navn. Vinje hadde sterk tilknytning til Eidsbugarden og bygde seg en bu der i 1868. Hytta står der den dag i dag.
I etappe 4 kan du oppleve Vinje-land